Vad du behöver veta om löss

Barn på förskolor och skolor är särskilt utsatta för huvudlöss på grund av lek med mycket närkontakt. Den vanligaste orsaken till huvudlöss är överföring från huvud till huvud. Regelbunden kontroll efter löss är det bästa sättet för att förebygga spridning och större utbrott. Leta därför löss på barnen minst en gång i månaden.

 

Hur upptäcker jag löss?

Löss trivs bäst i nacken, bakom öronen och bak på huvudet. Löss kan leva på hårbotten i flera veckor utan att upptäckas. Tecken på löss kan vara: 

 • Klåda (lössens saliv utlöser klåda hos många men inte alla som har löss upplever klåda!
 • Sår eller infektioner i hårbotten (kan komma av upprivna bett)
 • Lusens avföring (ser ut som svart pulver) kan upptäckas på kudde eller tröjkrage

Det enklaste sättet att upptäcka löss är att kamma vått hår med luskam. Vått hår hindar lössen att röra sig snabbt och gör det enklare att upptäcka. Lägg en vit handduk över skuldrorna när du kammar och kolla både handduken och kammen efter lus och ägg.

Hur ser de ut?

Vuxna löss är 2-3 millimeter långa och kan ha olika färger: grå, genomskinlig, svart, brun eller röd (direkt efter att de har sugit blod). Unga löss liknar vuxna löss, men är mindre och ofta mer genomskinliga i färgen.

Lusägg med innehåll sitter rejält fast i hårstråna närmast hårbotten och har en gulvit, genomskinlig färg. Kläckta ägg har en vitare färg. Ägg som sitter längre än 1 cm från hårbotten är ofta redan kläckta eller döda.

Både löss och lusägg kan ses med blotta ögat, men förstoringsglas är bra för att kunna se detaljer.

Förebygg löss

 • Det bästa sättet att förebygga löss är att undersöka barnen regelbundet, minst en gång i månaden, gärna varje vecka
 • Låna inte mössa, halsduk, hårklämmor eller kam av varandra
 • När löss upptäcks är det viktigt att alla i familjen, klassen eller barngruppen får besked och kontrolleras för att upptäcka löss
 • Linicin Prevent Spray är en förebyggande spray som minskar risken för att smittas av huvudlöss i perioder med stort utbrott. Sprayen kan användas av vuxna och barn över 2 år.

Hur smittar de?

Löss smittar genom att löss kryper från ett huvud till ett annat vid direktkontakt eller vid gemensamt användande av mössa, halsduk, hårklämmor och kam. Lössen rör sig snabbt, men kan inte flyga eller hoppa. De dör inom 2 dygn om de kommer bort från hårbotten.

Behandling

Om förekomst av löss är påvisad är det viktigt att börja med behandlingen så snart som möjligt. Det är inte nödvändigt att behandla andra än personen(erna) som har fått bekräftat löss. Om flera i familjen är påverkade bör dessa behandlas samtidigt för å förhindra återsmitta.

Lusmedel

Kom ihåg att fullfölja behandlingen och följ bruksanvisningen noga. Behandlingen bör upprepas efter 8 - 14 dagar, detta eftersom några av äggen kan ha överlevt och efter cirka 8 dagar kläcks de.

Luskam

Grundlig och systematisk kamning med luskam i vått hår kan bekämpa löss. Behandlingen med lusmedel blir också effektivare om den kombineras med kamning. 

Lägg en vit handduk över skuldrorna för att fånga upp löss och ägg som lossnar från håret. Kamma systematiskt genom håret från hårbotten ned till hårtopparna. Se till att du har rejält med ljus och gärna förstoringsglas. Skölj kammen eller torka av efter varje genomkamning för att ta bort döda löss. Använd gärna balsam för att underlätta kamningen. Kamningen måste göras varje dag eller varannan dag i 12-14 dagar.

Hur kammar och använder jag luskammen på rätt sätt?

 • Del upp håret i flera partier
 • Dela upp dessa i mindre delar
 • Kamma därefter varje del noggrant; börja från rötterna och kamma hela hårlängden ut mot hårtoppen
 • När en del av håret är färdigkammad, fäster du undan den.
 • Rengör kammen efter varje del av håret som kammats igenom.

Handduk och luskam måste tvättas i 60 °C eller läggas i frysen i minst 4 timmer för att döda löss och ägg. Kontrollera håret, helst dagligen, i 3 veckor efter sista behandlingsdagen.

Rakning

Att raka av håret till en längd på mindre än 0,5 cm kan vara aktuellt för en del. Då har lössen inget att hålla sig fast i. 

Vad gör jag om nya upptäcks efter behandlingstiden?

 • Om levande löss upptäcks efter behandlingstiden bör ett nytt lusmedel testas.
 • Om du upptäcker levande löss efter den första av de två rekommenderade behandlingarna så är dessa nykläckta löss. Du bör inte byta lusmedel utan fullfölja kuren som planerat. 
 • Det är inte ovanligt att se döda eller kläckta ägg i håret efter att man har haft löss. Nya ägg sitter ofta närmare än 1 cm från hårbotten, och upptäcker man detta efter fullföljd behandling,
 • bör man vara extra noga med att leta efter levande löss.

Hur blir jag av med löss i hemmet?

Det är ovanligt att löss smittar via möbler och kläder, men mössor, sängkläder och handdukar bör tvättas på ett av följande sätt:

 • Tvätta i minst 60 ºC
 • Frys ned över natten (-20 ºC i minst 4 timmar).

Kan barnet gå i förskola/skola?

Barnet kan fortsätta att gå i förskola och skola som vanligt. Om löss upptäcks när barnet är i förskolan eller skolan är det inte nödvändigt att skicka hem barnet. Det är däremot viktigt att behandling med lusmedel startar så snabbt som möjligt efter att barnet kommer hem. Informera också förskolan/skolan så att andra barn kan undersöka sig. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning