Skillnaden mellan förkylning och pollenallergi

Våren är fantastisk, när värmen kommer tillbaka och naturen äntligen vaknar efter vinterdvalan. Men, tänk om den här tiden du har längtat så efter plötsligt förstörs av pollenallergi? Eller är det bara en vanlig förkylning – som av en händelse kommer samma tid varje vår?

Är jag allergisk mot pollen eller är jag förkyld?

En del tror att de är förkylda när de har pollenallergi, eftersom täppt och rinnande näsa är vanligt vid båda tillstånd. Här ser du en enkel checklista för att lättare skilja mellan pollenallergi och förkylning:

Det är sannolikt allergi om du har symptom som:

  • Irritation i näsa och ögon
  • Upprepade nysningar
  • Röda och rinnande ögon
  • Tunnflytande snor
  • Symptomen är långvariga

Det är sannolikt förkylning om du har symptom som:

  • Till en början rinnande snor som med tiden blir tjockare
  • Feber
  • Symptomen går över efter 1-2 veckor

Är pollenallergi farligt?

Pollenallergi är inte farligt. Till skillnad från matallergier som till exempel nötallergi är det inte vanligt att man får anafylaktisk chock vid pollenallergi. Men det är svårt att använda allergimedicinen förebyggande och att börja med dem före pollensäsongen. En del växter sprider pollen redan på vintern, till exempel hassel. Du får bäst effekt om du börjar tidigt med allergimedicinen och undviker på så sätt också mycket obehag.

Jag är inte allergisk, varför känner jag ändå symptom?

Allergi kan utvecklas oberoende av ålder. Vuxna, för övrigt friska, kan plötsligt blir allergiska utan att ha haft symptom tidigare. Men en glädjande sak är att om du har varit allergisk som barn så kan man också växa ifrån det. Detta sker vanligtvis i 30-årsåldern.

 

Kan jag använda allergimedicin utan att först ha varit i kontakt med läkare?

Receptfria preparat som till exempel antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar mot allergier är säkra att använda, och ger få eller inga biverkningar i rekommenderade doser. DOZ Apotek.se uppmanar dock alltid till att rådgöra med farmaceut eftersom man aldrig ska experimentera med läkemedel på egen hand. Farmaceuterna har kunskap nog för att hjälpa dig att hitta rätt preparat för dig. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning